Cultul lui Zalmoxis

Zalmoxis (ori Salmoxis, Zamolxis, Samolxis, Zamolxe ) a fost considerat de mulţi autori români ca şi zeul suprem din panteonul geto-dacic. Unii consideră chiar că a facilitat convertirea geto-dacilor, priviţi ca strămoşii neamului român, la creştinism; această teorie este mai ales vehiculată de mediul creştin-ortodox român, fiindcă ar arăta predispoziţia românilor pentru creştinism.Această idee se află în opoziţie cu opinia mai multor cercetători mai recenţi cu metode mai ştiinţifice care afirmă că religia geţilor ar fi fost politeistă, precum erau şi religiile celorlalte popoare indo-europene şi că geţii nu reprezintă excepţia istorică.

Etimologie -Nicolae Densușianu a argumentat că numele vine de la „Zeus moş”.

-Mircea Eliade afirmă ca numele zeului dac venea din frigianul zalmos care însemna lup, din acestea putem spune că numele zeităţii este de fapt Zalmoxis, şi nu Zamolxis.

Controversele asupra personalitatii lui Zamolxe au inceput sa apara odata cu mentionarea lui de catre Herodot si continua pana azi. Se presupune ca in jurul anului 1400 i. Hr. , acest dac pe nume Zamolxe a calatorit prin lume ajungand pana in Egipt ajungand sclav al lui Pitagora, desi Herodot este de parere ca Zamolxe a trait cu mult inainte de Pitagora. In peregrinarile sale, Zamolxe a acumulat multe invataturi in domeniul astronomiei, prevestirii, medicinii. Intors inapoi pe meleagurile natale, el a juns vicerege.

Din aceasta pozitie a pus sa i se amenajeze o pestera pe muntele cunoscut mai tarziu sub denumirea de Kogaion. El s-a retras aici in solitudine, rar primind pe rege si pe fruntasii daci. Pentru a da o lectie poporului care se pare ca nu il mai asculta, el a disparut timp de patru ani, iar cand a revenit, poporul care isi daduse  seama de pierderea suferita, l-a zeificat. Zamolxe a ajuns sa fie considerat zeul cerului senin si al soarelui, el controland locurile unde ajungeau dacii dupa moarte, si cu numele caruia soldatii plecau la lupta.

Zamolxe reprezenta divinitatea supremă a dacilor, care a luat treptat locul lui Gebeleizis şi a celorlalţi zei.

Puteti viziona cele 45 de legi ale lui Zamolxe in urmatorul filmulet: http://www.youtube.com/watch?v=_H8HiNApDD0

Iar mai jos, va prezint “Balada lui Zamolxe” – versuri populare, muzica Gheorghe Zamfir: http://www.youtube.com/watch?v=_n1RRXiVe5o

Realizat de Neca Livia

Clasa aXIIa E

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s