Orasul sovietic secret din inima Germaniei

Timp de aproape 50 ani, in Germania s-a aflat un oras sovietic secret, chiar in interiorul granitelor fostei RDG. Locuitorii orasului – aproximativ 60.000 de soldati ai Armatei Rosii – se „ascundeau” in spatele unor ziduri uriase, camuflate cu sarma ghimpata. Localnicii habar n-aveau despre viata de dincolo de ziduri.

Numele „Wunstorf” nu semnifica astazi nimic pentru majoritatea germanilor. Dar acest satuc neinsemnat care, din 2003, este un cartier al orasului Zossen, a gazduit candva cea mai mare garnizoana militara din Europa. In anii ’80 ai secolului trecut, aici, la 20 km sud de Berlin, salasluiau 60.000 de soldati ai Armatei Rosii.

In Wunstorf se gasea comandamentul „Grupului Armatei Sovietice din Germania”. Dupa ce armata sovietica se retrasese din Germania, in 1994, locul si-a pierdut insemnatatea. Localitatea se poate mandri astazi cu vreo 6.000 de oameni.

Autopsii secrete in infirmerie

De fapt, Wunstorf a inceput sa se dezvolte ca o garnizoana cu mult inainte ca trupele sovietice sa se aseze aici. Inca din 1910, pe aceste meleaguri sunt construite primele cladiri militare, la sfarsitul domniei ultimului imparat, Wilhelm. Una dintre aceste cladiri este asa-numita „Inchisoare a Semilunei”, folosita in Primul Razboi Mondial ca un lagar pentru prizonierii de razboi de origine araba, indiana si africana, soldati ai armatei britanice si franceze. Aici au fost inchisi in jur de 30.000 de prizonieri.

Wunstorf a devenit cunoscut in vara anului 1919 in urma unei crime care avusese loc in Berlin. Pe 1 iulie 1919, in Berlin, este descoperit cadavrul unei femei despre care se presupunea ca ar fi al Rosei Luxemburg, unul dintre liderii „Spartacist League”, baza viitorului Partid Comunist. Dupa uciderea ei, la 15 ianuarie 1919, s-a ajuns la tulburari sociale grave, care amenintau sa se transforme intr-un adevarat razboi civil. Pentru a fi preintampinate alte miscari sociale, trupul acesteia a fost transportat pentru autopsie intr-unul dintre lagarele de la Wunstorf.

Peste ani, garnizoana militara din Wunstorf continua sa se extinda. In timpul nazismului aici se construiesc mari complexe de baraci si buncare militare. Intre 1939-1945, la Wunstorf se gaseste comandemanetul fortelor terestre germane. La scurt timp dupa infrangrea Germaniei si dizolvarea Wehrmacht-ului, in cazarma se instaleaza noi locatari, soldati ai Armatei Rosii. Garnizoana a continuat sa se extinda, dar se izoleaza vizibil datorita importantei sale tactice si strategice.

Viata in spatele zidurilor sovietice

Astfel, in mijlocul Germaniei apare acest misterios oras sovietic. Militarii isi creeaza aici conditii pentru un stil de viata complet independent, intr-o tara straina: in afara de baraci si cladiri, sunt construite si fabrici de paine, depozite si magazine, scoli, un centru cultural precum si un spital. Se construieste si o linie feroviara care facea legatura directa cu Moscova, cu trenuri care plecau si soseau in fiecare zi.

Legaturi directe intre ocupantii sovietici si populatia germana locala nu erau de dorit. Daca se afla ca un soldat sovietic, de exemplu, si-a gasit o prietena de origine germana din zona, acesta era trimis inapoi in URSS sau chiar exclus din armata. Astfel „viata din spatele zidurilor” ramane, in mare parte, ascunsa de populatia locala, cel putin pana la retragerea trupelor rusesti in 1994.

Publicat de Badea Leonard, XII-C.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s