Cum au dispărut oamenii de Neanderthal ?

Unul dintre cele mai mari mistere ale existenţei umane a fost descifrat de oamenii de ştiinţă. Ei susţin că au aflat ce s-a întâmplat cu strămoşii noştri din Neanderthal, care au dispărut brusc după sute de mii de ani de existenţă.

Decenii de-a rândul, experţii au încercat să rezolve această enigmă, supremaţia noastră fiind pusă pe seama inteligenţei, a tehnicilor de vânătoare mai performante şi chiar s-a vorbit despre canibalism.

Acum, cercetătorii de la Universitatea Cambridge susţin că au descoperit motivul real pentru care oamenii din Neanderthal au dispărut misterios acum aproximativ 40.000 de ani: i-am invadat.

Omul modern a migrat din Africa în Europa cu o populaţie de zece ori mai mare decât cea a neandertalienilor şi a pus stăpânire pe aşezările acestora. Această creştere dramatică a populaţiei în zonă i-a adus pe neandertalieni în imposibilitatea de a concura pentru vânarea animalelor şi aprovizionarea cu alimente pentru sezonul rece.

De cealaltă parte, numărul mare al oamenilor moderni şi sistemul mai complex de comunicare, a făcut posibil sprijinul reciproc şi comerţul cu resurse pe timpul iernii.

Confruntându-se cu acest tip de competiţie, neandertalienii par să se fi retras iniţial în regiunile mai marginale şi mai puţin atractive ale continentului şi, în cele din urmă, populaţia lor s-a diminuat până la dispariţie”, a explicat profesorul de preistorie şi evoluţia omului, Sir Paul Mellars.

Echipa lui a studiat ruinele din regiunea Perigord din sud-vestul Franţei, care conţine cea mai mare concentraţie de aşezări ale neandertalienilor şi a primilor oameni care au ajuns în Europa. Acolo au fost descoperite dovezi (unelte din piatră şi rămăşiţele animalelor) care susţin teoria conform căreia un număr de oameni de zece ori mai mare decât neandertalienii au pătruns în regiune.

Cercetătorii consideră că descoperirile lor demonstrează pentru prima dată supremaţia numerică a populaţiilor umane moderne în faţa neandertalienilor şi rezolvă dezbaterea de lungă durată cu privire la motivele dispariţiei lor.

Rămâne încă subiect de dezbatere dacă oamenii moderni erau şi mai inteligenţi decât neandertalienii, dar oamenii de ştiinţă au adus drept dovadă a inovaţiilor picturile rupestre sofisticate şi utilizarea săgeţilor la vânătoare.

„Inovaţiile tehnologice şi comportamentale le-au permis populaţiilor umane moderne să invadeze şi să supravieţuiască în teritoriul în care locuiau neandertalienii”, a mai spus Mellars.

Oamenii de Neanderthal si cei moderni impart insa un stramos comun, care a trait in Africa. Acum in jur de 400.000 de ani, oamenii de Neanderthal au parasit Continentul Negru si au migrat in Asia si Europa. Stramosii nostri au ramas pe loc si au evoluat in oameni moderni. Apoi, in urma cu 100.000 de ani, au parasit si ei Africa intr-un val de migratii.

Cele doua specii au trait laolalta, in Europa si Asia, timp de 20.000 de ani. Testele genetice efectuate anul trecut au scos la iveala faptul ca cele doua specii s-au amestecat intr-o mica masura. Asa ca, ADN-ul asiaticilor si europenilor contine 1 pana la 4% ADN al omenilor din Nenderthal.

Publicat de Badea Leonard,XII-C.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s