Popoare din Orient

Orientul reprezinta cea mai intinsa arie geografica a antichitatii ,din estul Marii Mediterane      pana la tarmurile Oceanelor Indian si Pacific.

Prima mare civilizatie a antichitatii de constituie in zona vailor fertile,in Mesopotamia. Termenul este generic,deoarece civilizatia mesopotamiana este o sinteza originala si unica a sumerienilor, akkadienilor si asirienilor.

Sumerienii au o origine nesigura.Ei se stabilesc in sudul Mesopotamiei pe la inceputul mileniului al IV-lea i.Hr..Sumerienii sunt creatorii celei mai vechi civilizatii regionale cunoscute.

Akkadienii.Triburile semite patrund in regiunea centrala a Mesopotamiei la inceputul mileniului al III-lea i.Hr..In aceasta zona se intemeiaza importante centre politice si economice :-Akkad

-Kis

-Babilon – regele Hamurambi (1728-1686 i.Hr.)

Asirienii sunt o populatie nomada si razbonica de origine semitica(popor care s-a stabilit in Orient),ocupa , inca din mileniul al III-lea i.Hr.,o regiune din nordul Mesopotamiei.Ei intemeiaza o serie de orase-state precum Assur si Ninive.

Fondatorul Imperiului Asirian este considerat Tiglatpalassar I (secolul al XI-lea i.Hr.),a carui stapanire ajunge pana la Marea Neagra,Marea Mediterana si Golful Persic.

Asiria se prabuseste in urma loviturilor date de o coalitie formata din mezi si babilonieni (605 i.Hr.)

Imperiul Noului Babilon nu dureaza insa nici macar un secol . In anul 538 i.Hr.,regele persan Cirus ocupa Babilonul si anexeaza Imperiul Neobabilonian al imperiului sau.

Egiptenii erau stabiliti in nord-estul Africii ;teritoriu strabatut de fluviul Nil.In Egipt existau doua regate :Egiptul de jos(in nordul tarii) si Egiptul de sus(in sudul tarii).

Poporul Egiptean se formeaza in mileniul al IV-lea i.Hr.prin contopirea populatiei autohtone cu populatia semita.Egiptenii aveau ocupatii precum agricultura,cresterea animalelor,mestesugurile , comertul.

Egiptenii reprezinta o exceptie printre popoarele antice in privinta conceptiei lor despre familie.Aceasta conceptie este surprinzator de moderna,deoarece familia are la baza sentimentele.Din mileniul I i.Hr, se practica si ’’casatoria de proba’’.Familia este numeroasa,numarul copiilor fiind foarte mare.Acestia sunt iubiti si alintati.Unele femei ocupa functii de preotese ale templelor , iar altele,inalte functii politice.

Evreii erau de origine semita.Ei s-au asezat la inceputul mileniului al II-lea in Siria sub conducerea lui Abraham.Din cauza secetei prelungite,sub conducerea lui Iacob(nepotul lui Abraham),evreii s-au stabilit in Egipt.Dupa 400 de ani de robie,Moise,trimisul lui Dumnezeu i-a eliberat si i-a dus in Palestina.Calatoria a durat in jur de 40 de ani,timp in care,evreii primesc de la Moise „Legea lui Moise’’si cele 10 porunci .

Evreii erau organizati in doua triburi :-izdraelitii

-iudeii

In secolul al XI-lea i.Hr datorita pericolului , unor triburi de razboinici numiti filisteni,care au atacat Palestina dinspre mare,izdraelitii si iudeii s-au unit formand  statul Israel(sub conducerea lui Saul , apoi la conducere a urmat regale David,care a pus capat amenintarii filistenilor.Urmasul lui David a fost Solomon,care a transformat regatul in imperiu si ramane cunoscut in istorie cu templul care ii poarta numele(‘’Templul lui Solomon’’))

Popoare din Europa

In perioada de trecere de la epoca pietrei la epoca metalelor are loc procesul de indo-europanizare si de formare a popoarelor antice care vorbeau o limba indo-europeana . Acestea sunt:

-celtii-s-au asezat in vestul Europei

-germanii-s-au asezat in nodul Europei

-latinii-s-au asezat in sudul Europei

-grecii-s-au asezat in Peninsula Balcanica

-scitii-s-au asezat in nordul Marii Negre

-ilirii-s-au asezat in vestul Peninsulei Balcanice

-popoarele baltice si popoarele slave-s-au asezat in estul  Europei

Grecii

Grecii au realizat cea mai veche civilizatie din Europa , in mileniul al II-lea i.Hr.:

-civilizatia miceniana –Cetatea Micene

-civilizatia cretana-Insula Creta

Un rol important l-a avut migratia indo-europenilor care s-au asezat pe teritoriul Greciei Antice(numita si Elada).

Triburile de greci erau:-in partea de nord-eolienii

-in partea centrala-ionienii(cei care au construit cetatea Atena)

-in partea de sud-aheii care au fost cuceriti in secolul al XII-lea i.Hr.de spartani sau dorieni.

MAREA COLONIZARE GREACA

Motivele colonizarii au fost multiple.Grecii numai aveau pamant sa-l cultive si pentru ca erau prea multi cetateni in acea polis(oras-stat in Grecia antica),sunt alungati de catre adversarii politici din cetate.Astfel ei vad aceasta ca pe o posibilitate de a face comert si avere.Unii din greci pornesc pe mare la indemnul Oracului din Delfi.Dupa mai multe saptamani de calatorie pe mare,se stabilesc pe un tarm strain.Aici intemeiaza o colonie.Grecii au intrat in conflict cu barbarii ce locuiesc teritoriul pe care debarca si de multe ori au legaturi comerciale cu acestia.

Noua colonie este independenta politic si economic de metropola (metropola este orasul de unde plecau colonistii).

Grecii au intemeiat numeroase colonii :-bazinul Marii Mediterane

-de-a lungul Marii Negre

Romanii

Romanii in mileniul al II-lea i.Hr.pe teritoriul Italiei de astazi s-au asezat triburile de latini si sabini.Acestia sunt pastori si agricultori.Intre secolele al VII-lea si al VI-lea i.Hr.,micile comunitati latine formeaza o liga a oraselor latine.

Tracii

In mileniul al II-lea ,tracii,o populatie indo-europeana(popor care s-a asezat atat in Orient cat si in Europa),se stabilesc in spatiul cuprins intre Marea Neagra,Marea Egee si Carpatii Nordici.Prima mentiune scrisa despre ei , abia in secolul al VIII-lea i.Hr.,provine de la Homer.In secolele urmatoare,cele mai multe informatii le aflam de la scriitorii greci si latini.Aceasta se datoreaza relatiilor comerciale care se stabiles cintre greci,romani si traci.Primii exporta vin,ulei de masline si arme , tracii dand la schimb sclavi , miere,piei de animale.

Triburile ce se stabilesc la nord de Dunare(Istru)sunt :getii si dacii.

Tracii nordici :geto-dacii.Grecii sunt primii care intra in contact cu populatiile indo-europene de la sud si nord de Dunare.Ei ii numesc pe acestia geti. Teritoriile locuite de geti se intind in Dobrogea,Muntenia pana la Carpatii Meridoniali si in Moldoca sudica si vestica.

Primul care vorbeste despre geti,in lucrarea sa’’Istorii’’,este Herodot. In secolul al VII-lea i.Hr.au loc primele contacte intre autohtonii geti si grecii ce intemeiaza colonii pe tarmul vestic al Marii Negre.

Cuvantul ‘’daci’’este cel folosit de Caesar pentru a denumi populatiile nord-dunarene.Dacii locuiesc in zona coliniara a Banatului si in Transilvania.Prezenta getilor este atestata de toponimele :Capidava,Sucidava,Argedava.In secolul I i.Hr.-secolul I d.Hr.,civilizatia daca atinge apogeul.Se dezvolta in aceasta perioada foarte mult metalurgia fierului.Intra pentru prima data in confilct cu romanii pe vremea lui Caesar.In secolul I d. Hr., getii si dacii sunt cuceriti de romani.Treptat , ei sunt integrati civilizatiei romane.

Medicina in Egipt

Regina Cleopatra

Luptator trac

Legile lui Moise

Imagine din Imperiul Asirian

Geto-dacii

Elev :Nicola Silvia-Costina,clasa a IX-a E ,Liceul Teoretic ‘’Nicolae Balcescu’’

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s